Link gekopieerd naar het klembord. Ga nu naar Word en plak daar de link.
Vader wil in hoger beroep alsnog geen adoptiefstiefouder zijn - vanwege echtscheiding
Man verzoekt vernietiging stiefouderadoptie, die op zijn verzoek is gegeven: spijtoptant door echtscheidingsverzoek. Hof: man heeft belang bij verzoek, adoptie is niet in belang kind, en ook de geslachtsnaamwijziging kan niet in stand blijven.
"Getuige zijn van geweld tegen een ouder is ook een vorm van kindermishandeling"
Hof ziet voldoende concrete aanwijzingen dat er in de (ex-)partnerrelatie tussen vader en moeder sprake is (geweest) van stalking, bedreiging en mishandeling. Met verwijzing naar Verdrag van Istanbul wordt vader de omgang ontzegd.
Mag de omgangsrechter beslissen over reiskosten die de omgangsregeling mogelijk maken?
|
Uit de uit art. 8 EVRM voortvloeiende positieve verplichting van de rechter om te bevorderen dat een kind contact heeft met zijn ouders, volgt dat deze rechter ook mag beslissen over de reiskosten. Dat is niet per se: 'ieder de helft'.
|
Vader blokkeert niets maar is ook niet actief betrokken: beëindiging gezamenlijk gezag
Het gezamenlijk gezag van ouders over hun kinderen wordt beëindigd wegens gebrek aan daadwerkelijke betrokkenheid van vader en het ontbreken van communicatie tussen ouders. "Lege huls". Daarom moeder voortaan alleen het gezag.
Rechtbank Zeeland-West-Brabant 30-06-2025
(pub. 01-07-2025), ECLI:NL:RBZWB:2025:4045
De vrouw verzoekt om eenhoofdig gezag over [minderjarige] vanwege het ontbreken van contact met de man. De rechtbank oordeelt dat de omstandigheden zijn gewijzigd en dat het in het belang van [minderjarige] is dat de vrouw het eenhoofdig gezag krijgt. De beschikking is uitvoerbaar bij voorraad. Contactherstel blijft mogelijk.
Gerechtshof 's-Hertogenbosch 24-04-2025
(pub. 30-06-2025), ECLI:NL:GHSHE:2025:1196
De vader heeft hoger beroep ingesteld tegen de afwijzing van zijn verzoek om omgang met zijn kind. Hij wil een uitgebreidere regeling, maar de GI en de Raad voor de Kinderbescherming vinden dit niet in het belang van het kind vanwege haar kwetsbaarheid en drukke hulpverleningsprogramma. Het hof bekrachtigt de eerdere beschikking en wijst het verzoek van vader af.
Rechtbank Den Haag 17-06-2025
(pub. 30-06-2025), ECLI:NL:RBDHA:2025:10314
Afwijzing verzoek moeder om de hoofdverblijfplaats van de minderjarige bij haar vast te stellen. Het kind verblijft bij de ex-partner van de vader en de rechtbank acht het in het belang van het kind om deze situatie te handhaven. Beide ouders worden verwezen naar een traject voor begeleide omgang om het contact tussen de moeder en het kind te herstellen.
Rechtbank Midden-Nederland 15-05-2025
(pub. 30-06-2025), ECLI:NL:RBMNE:2025:2965
Vader wil dat dochter HVP bij hem krijgt, maar de rechtbank besluit dat HVP bij moeder blijft. De zorgen over de ontwikkeling van de dochter en eerdere huiselijke problemen bij moeder zijn niet voldoende om de hoofdverblijfplaats te wijzigen. De rechtbank wijst ook de overige verzoeken van de vader af, waaronder een Raadsonderzoek en aanpassing van de zorgregeling en kinderalimentatie, omdat deze samenhangen met de hoofdverblijfplaats.
Rechtbank Den Haag 01-05-2025
(pub. 30-06-2025), ECLI:NL:RBDHA:2025:11234
De rechtbank behandelt het verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming om de vader met het gezag over de minderjarige te belasten, na het overlijden van de moeder. De vader heeft de minderjarige erkend en woont sinds het overlijden bij hem. De rechtbank wijst het verzoek toe, gezien het belang van de minderjarige en het liefdevolle contact met de vader. Wel OTS om zorgen te ondervangen. De gezagsvoorziening is uitvoerbaar bij voorraad.
Nieuwe forfaitaire rekenmethodiek partneralimentatie per 2023
Webinar | kosten € 150,00 | 2 punten NOvA / MfN
Per 1 januari 2023 is een nieuwe, forfaitaire methodiek voor het berekenen van partneralimentatie ingevoerd. Aan de hand van vele voorbeelden licht docent Rob van Coolwijk alle ins en outs van deze methodiek toe.
Scheiden en de vermogensverdeling
E-learning | kosten € 225,00 | 3 punten NOvA / MfN
De vermogensafwikkeling bij scheiding is vaak een zeer complexe materie. Docent Jasper Horsthuis wijst je de weg: aan de hand van een gestructureerd stappenplan leer je vermogens zorgvuldig af te wikkelen.