Zoeken in de Kennisbank Familierecht

Laatst bijgewerkt: 08-12-2016

De Kennisbank biedt unieke zoekmogelijkheden. Wilt u snel naar relevante uitspraken of bepaalde nieuwsitems?

Tip 1. Inperken zoekresultaten? Kies rechtsgebied.

Voorbeeld: uw cliënt bleef na de scheiding de volledige hypotheekrente van de gezamenlijke woning betalen. Kan hij de voor zijn ex-vrouw betaalde hypotheekrente aftrekken als alimentatie, nu partijen daarover niets hebben afgesproken?

U typt rechtsboven 'hypotheekrente' en u krijgt 1344 zoekresultaten - wat nu??
Klik linksboven op het blauwe vakje ‘Fiscaal familierecht’, en u houdt nog maar 58 uitspraken over.
Bovenaan een interessante AG-conclusie met wetsartikelen en relevante jurisprudentie. Die conclusie en de bijbehorende uitspraak HR 16-11-2018 zijn duidelijk: géén aftrek.
Maar is er misschien nog latere jurisprudentie, die een sprankje hoop biedt? Kies voor ‘sorteren op datum uitspraak’. En hé, mogelijk dat Gerechtshof Den Haag 17-12-2019 (economische eigendom) nog uitkomst biedt voor uw cliënt.

Tip 2. Gebruik de volgende zoektekens: spatie |  -

Zoekt u graag via het invulscherm 'Zoeken in Alle rechtsgebieden'? Dat kan dan misschien handiger. 

  • Let op: als u in het zoekvenster 'limitering nihilstelling' typt, krijgt u alléén de uitspraken waarin zowel 'limitering' als 'nihilstelling' voorkomt. Dus: en/en (twee zoekwoorden, gescheiden door een spatie). Daardoor krijgt u misschien minder resultaten dan uw bedoeling was. Zie dan de volgende tip.
  • Wilt u alle uitspraken waarin ófwel 'limitering' ófwel 'nihilstelling' voorkomt (ofwel beide), typ dan in het zoekvenster 'limitering | nihilstelling'. Het voelt misschien niet logisch, maar u krijgt dan meer zoekresultaten dan in de vorige optie. Dus: en/of (twee zoekwoorden, gescheiden door het zoekteken | , met spaties ertussen).
  • Het kan praktisch zijn om te filteren op een woord dat er juist niet in mag voorkomen, bijvoorbeeld: wel 'curator' maar niet 'faillissement' of 'failliet'. Daarvoor dient het koppelteken - onmiddellijk (zonder spatie) vóór het woord. Typ dan in het zoekvenster 'curator -faillissement -failliet'. Dus: wel/niet.
  • Let op, beperk daarna altijd uw zoekresultaten met zoektip 1.

Tip 3. Gebruik de volgende zoektekens: " " *

Hier nog twee zeer praktische zoektools voor zoeken via het invulscherm 'Zoeken in Alle rechtsgebieden'

  • Twee of meer woorden, geplaatst tussen dubbele aanhalingstekens. Daarmee vindt u alle uitspraken waarin de woorden die tussen de aanhalingstekens staan precies in die volgorde voorkomen.
    Voorbeeld: de man van uw cliënte is overleden. Wat zijn haar rechten, nu zijn zoon enig erfgenaam is? Als erfrechtspecialist typt u in het zoekvenster: andere wettelijke rechten. Dat levert 1685 uitspraken op, want dit zijn algemene woorden, die veel voorkomen. Typt u deze tekst tussen aanhalingstekens ("andere wettelijke rechten", zoals dat voorkomt in boek 4 BW), dan krijgt u slechts 18 uitspraken, waarvan sommige inderdaad toepasselijk.
  • Het sterretje: *. Dit heeft de functie van joker voor een of meerdere letters.
    Voorbeeld: u herinnert zich een uitspraak over partneralimentatie waarin de vrouw haar ex-man in elkaar had laten slaan en sprake was van stalking. U typt in het zoekvenster: alimentatie slaan stalking. De uitspraak staat er echter niet bij. Hoe komt dat? Spoiler: doordat er niet 'stalking' in de uitspraak staat maar 'stalken'. U vindt de uitspraak wel als u typt: alimentatie slaan stalk*. Dan wordt gezocht op zowel stalken, stalking en stalkt. Voor de zekerheid had u ook kunnen typen: *alimentatie. Namelijk voor het geval het woord 'alimentatie' niet in de uitspraak voorkomt, maar alleen 'partneralimentatie'.
  • Let op, beperk daarna altijd uw zoekresultaten met zoektip 1.

Tip 4. Gebruik de (vernieuwde) trefwoordenboom

Voorbeeld: u bent op zoek naar recente jurisprudentie over de forfaitaire woonlasten bij kinderalimentatie.

U typt 'forfaitaire woonlasten' in het zoekvenster 'Zoeken in Alle rechtsgebieden' (rechtsboven) en u krijgt 514 zoekresultaten. Maar welke daarvan zijn interessant? Om die uitspraken te vinden kunt u beter zoeken via de trefwoordenboom. Het gebruik daarvan is eenvoudig. U typt ‘forfaitair’ in het vakje ‘Trefwoord zoeken’ en u klikt op het trefwoord dat verschijnt. U krijgt dan 78 uitspraken waarin de forfaitaire woonlasten daadwerkelijk ter discussie stonden, gelabeld door ons redactieteam. Bovenaan de meest recente uitspraken.

Let op 1.: In de trefwoordenboom zoekt u door middel van een vast register van trefwoorden. Wilt u vrij zoeken, zoals in Google? Zoek dan via het zoekvakje erboven.
Let op 2.: de trefwoordenboom van ‘Alimentatie’ is in werking vanaf 2015 en van de overige onderdelen van het familierecht vanaf 2017. Bent u op zoek naar een oudere uitspraak? Zoek dan via het vrije zoekvakje.

In enkele minuten vindt u zo de relevante jurisprudentie. Kennis vergaard; tijd bespaard!
Heeft u zelf een zoektip? Mail die naar kennis@split-online.nl

Overzicht voor de ervaren zoeker

Tekens

Voorbeeld
(niet hoofdletter­gevoelig)

Resultaat van de zoekopdracht

Spatie

limitering nihilstelling

Vindt alle documenten waarin zowel limitering als nihilstelling voorkomt.

 | 

limitering | nihilstelling

Vindt alle documenten waarin ofwel limitering ofwel nihilstelling voorkomt ofwel beide.
(dus zoekwoord spatie | spatie zoekwoord)

-

limitering -nihilstelling

Vindt alle documenten waarin wel limitering voorkomt, maar niet nihilstelling.

" "

"kindgebonden budget"

Vindt alle documenten waarin de woorden die tussen de aanhalingstekens staan letterlijk voorkomen, in de aangegeven volgorde. In dit geval dus kindgebonden budget.

zoekwoord*

alimentatie*

Vindt alle documenten waarin ofwel alimentatievordering ofwel alimentatieverplichting enz. voorkomen.

*zoekwoord

*alimentatie

Vindt alle documenten waarin ofwel kinderalimentatie ofwel partneralimentatie enz. voorkomen.

" "~10

"kind ingeschreven"~10

Vindt alle documenten met kind en ingeschreven, als er niet meer dan 10 woorden tussen kind en ingeschreven zitten. Bijvoorbeeld: Kind [A] dient te worden ingeschreven op het adres van de vader. (Kan ook met ander aantal woorden)

AND, OR, NOT, EN, OF

kind OR kinderen

Deze zoekwoorden hebben in deze zoekmachine geen speciale betekenis, er wordt op deze woorden zelf gezocht. Vindt dus alle documenten waarin zowel kind als or als kinderen voorkomt.

Combinaties samenstellen bij zoekopdracht

Voorbeeld
(niet hoofdletter­gevoelig)

Resultaat van de zoekopdracht

limitering | nihilstelling einde | beëindigd

Vindt alle documenten waarin ofwel limitering ofwel nihilstelling voorkomt en tevens ofwel einde ofwel beëindigd. Er staat immers een spatie tussen nihilstelling en einde.

*alimentatie*

Vindt alle documenten waarin voorkomt: alimentatieverplichting, partneralimentatie, enz, dus alle mogelijke combinaties met alimentatie.

interen | ingeteerd | "in te teren" vermogen alimentatie

Vindt alle documenten waarin voorkomt: ofwel interen ofwel ingeteerd ofwel "in te teren" en tevens vermogen en tevens alimentatie. Daarmee wordt in één zoekopdracht op verschillende werkwoordsvormen van interen gezocht in uitspraken waarin zowel het woord alimentatie als het woord vermogen voorkomt.

*alimentatie* "grievend gedrag" | wangedrag

Vindt alle documenten waarin zowel alimentatie (dat wil zeggen partneralimentatie, alimentatieverplichting enz.) voorkomt tezamen met ofwel grievend gedrag ofwel wangedrag.

U hebt geen abonnement op de Kennisbank, of bent niet ingelogd.

De inhoud van deze pagina is alleen zichtbaar wanneer u een abonnement hebt.

De kosten van een abonnement op KENNIS bedragen € 223,- per jaar en € 23,- per jaar voor iedere extra medewerker (excl. btw). Voor een abonnement klikt u hier >>
U ontvangt dan ook iedere twee weken de digitale nieuwsbrief Focus op Familierecht.




© Copyright 2009 - 2024 XS2Knowledge b.v. - KVK: 24486465 - Telefoon: 085 744 0 733