Rechtbank Zeeland-West-Brabant 26-07-2024, ECLI:NL:RBZWB:2024:5184

Essentie (redactie)

Afwijzing spoedmachtiging tot uithuisplaatsing. De kinderrechter maakt afspraken met de GI en de advocaat van moeder waardoor de GI het kind (dat door moeder in het netwerk is ondergebracht) kan zien en kan beoordelen hoe het met deze gaat. Moeder wil dit eigenlijk niet maar het is toch belangrijk dat dit gebeurt omdat zo eventueel een uithuisplaatsing kan worden voorkomen, aldus de kinderrechter.


Datum publicatie01-08-2024
ZaaknummerC/02/423846 / JE RK 24-1170
ProcedureRekestprocedure
ZittingsplaatsMiddelburg
RechtsgebiedenCiviel recht; Personen- en familierecht
TrefwoordenJeugdbescherming / Jeugdwet
Wetsverwijzingen

Inhoudsindicatie Rechtspraak.nl

Afwijzing spoedmachtiging tot uithuisplaatsing; afspraken met de GI en de advocaat gemaakt

Volledige uitspraak


RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT

Familie- en Jeugdrecht

Locatie Middelburg

Zaaknummer: C/02/423846 / JE RK 24-1170

Datum uitspraak: 26 juli 2024

Beschikking van de kinderrechter over een spoeduithuisplaatsing

in de zaak van

STICHTING LEGER DES HEILS JEUGDBESCHERMING & RECLASSERING,

locatie Eindhoven,

hierna te noemen: de GI.

over

[minderjarige] ,

geboren op [geboortedag] 2021 in [geboorteplaats] ,

hierna te noemen: [minderjarige] .

De kinderrechter merkt als belanghebbende aan:

[de moeder] ,

hierna te noemen: de moeder,

wonende in [woonplaats] ,

advocaat: mr. V.C. Serrarens te Middelburg.

1Het verloop van de procedure

1.1.

Het verloop van de procedure blijkt uit:

  • het spoedverzoek met bijlagen van de GI van 25 juni 2024, ingekomen bij de griffie op 25 juni 2024;

  • het telefonische gesprekken met de advocaat van de moeder op 26 juni 2024;

  • het telefonische gesprekken met de GI op 26 juni 2024.

2De feiten

2.1.

De moeder is belast met het ouderlijk gezag over [minderjarige] .

2.2.

[minderjarige] woont bij zijn moeder.

2.3.

Bij beschikking van de kinderrechter van 2 september 2021 is [minderjarige] voorlopig onder toezicht gesteld van de GI voor de duur van drie maanden, te weten met ingang van 2 september 2021 en tot 2 december 2021.

2.4.

Bij beschikking van de kinderrechter van 13 maart 2023 is [minderjarige] onder toezicht gesteld van de GI voor de duur van negen maanden, met ingang van 13 maart 2023 en tot 13 december 2023. Deze ondertoezichtstelling is daarna steeds verlengd, voor het laatst bij beschikking van 3 mei 2024 met ingang van 13 mei 2024 en tot 13 november 2024.

2.5.

Bij beschikking van deze rechtbank van 6 juni 2024 is de erkenning van [minderjarige] door [naam] vernietigd. Deze beschikking is nog niet in kracht van gewijsde gegaan.

3Het verzoek

3.1.

De GI verzoekt met spoed en zonder voorafgaand verhoor van belanghebbenden een machtiging tot uithuisplaatsing van [minderjarige] in een voorziening voor pleegzorg voor de duur van vier weken te verlenen. De GI verzoekt om de beslissing uitvoerbaar bij voorraad te verklaren. Aansluitend verzoekt de GI, met uitvoerbaar bij voorraadverklaring, een machtiging tot uithuisplaatsing van [minderjarige] in een voorziening voor pleegzorg voor de duur van drie maanden te verlenen.

4De beoordeling

4.1.

Uit het verzoekschrift van de GI volgt dat de moeder met haar pasgeboren baby in het [ziekenhuis] in [plaats] verblijft en dat [minderjarige] nog thuis is. De GI heeft geen zicht op [minderjarige] en maakt zich zorgen over hem. Op 24 juni jl. heeft [de hulpverlening] geprobeerd om op huisbezoek te gaan, maar [de hulpverlening] mocht van de neven en de vriendin van de moeder niet naar binnen. Ook rook [de hulpverlening] een cannabislucht en werden er door de moeder en haar partner via de telefoon dreigementen geuit.

Vervolgens heeft de GI de advocaat van de moeder in de avond op de hoogte gebracht, waarna de advocaat op 25 juni 2024 aan de GI heeft laten weten dat de moeder ervoor zal zorgen dat [minderjarige] ook in [plaats] kan verblijven. Nadat de GI in de ochtend van 25 juni 2024 geen contact met zowel de moeder als haar advocaat heeft kunnen krijgen, heeft de GI een verzoek tot het verlenen van een spoedmachtiging tot uithuisplaatsing voor [minderjarige] ingediend.

4.2.

Gelet op dat een uithuisplaatsing zeer ingrijpend voor zowel [minderjarige] als de moeder is, heeft de kinderrechter eerst telefonisch contact met de advocaat van de moeder gezocht. Op 26 juni 2024 heeft de advocaat aangegeven dat de informatie vanuit [de hulpverlening] niet helemaal lijkt te kloppen en dat de moeder het telefoonnummer van de vriendin bij wie [minderjarige] verblijft aan de advocaat heeft gegeven, zodat de GI kan kijken hoe het met [minderjarige] gaat.

Vervolgens heeft de kinderrechter telefonisch contact met de GI gehad en zijn er afspraken gemaakt. Zo is er afgesproken dat de GI contact met de vriendin van de moeder opneemt om een afspraak voor een huisbezoek in te plannen om te kijken hoe het met [minderjarige] gaat, ook al lijkt moeder dit niet te willen. De kinderrechter vindt belangrijk dat dit toch gebeurd, omdat daarmee wellicht een uithuisplaatsing kan worden voorkomen. De GI is het daarmee eens. Ook is afgesproken dat het (spoed)verzoek niet doorgaat, zolang de GI geen contact meer opneemt.

4.3.

Na 26 juni 2024 heeft de GI geen contact meer met de kinderrechter opgenomen. Op 19 juli 2024 heeft de griffie van deze rechtbank contact met de GI gehad. Met de GI is overlegd dat de kinderrechter, gelet op het bovenstaande, het verzoek tot het verlenen van een (spoed)machtiging tot uithuisplaatsing van [minderjarige] zal afwijzen.

4.4.

Het voorgaande leidt tot de volgende beslissing.

5De beslissing

De kinderrechter:

5.1.

wijst het verzoek af.

Deze beschikking is gegeven door mr. De Beer, kinderrechter, en in het openbaar uitgesproken op 26 juli 2024, in aanwezigheid van mr. Vork als griffier.

Hoger beroep tegen deze beschikking kan worden ingesteld:

  • door de verzoeker en degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak;

  • door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.

Het hoger beroep moet, door tussenkomst van een advocaat, worden ingediend bij de griffie van het gerechtshof te ‘s-Hertogenbosch.



© Copyright 2009 - 2025 XS2Knowledge b.v. - KVK: 24486465 - Telefoon: 085 744 0 733