Rechtbank Gelderland 08-11-2022, ECLI:NL:RBGEL:2022:6274

Datum publicatie22-11-2022
ZaaknummerC/05/389724 / FA RK 21-2104
ProcedureEerste aanleg - enkelvoudig
ZittingsplaatsArnhem
RechtsgebiedenCiviel recht; Personen- en familierecht
TrefwoordenKinderen; Zorgregeling / omgang / informatie
Wetsverwijzingen

Inhoudsindicatie

Al lange tijd geen contact tussen vader en minderjarige zoon. Zoon en bijzondere curator hebben stappenplan opgesteld voor contactherstel. Zoon wil het contact met vader op dit moment nog niet initiëren, grip houden op situatie en zelf aangeven wanneer hij toe is aan zetten stappen. Rechtbank volgt stappenplan geheel. Afdwingen omgangsregeling zal jongen verder van vader verwijderen. Volgt contactregeling volgens stappenplan waarin initiatief geheel bij zoon ligt. Met informatierol voor moeder.

Volledige uitspraak


beschikking

RECHTBANK GELDERLAND

Familie- en jeugdrecht

Zittingsplaats Arnhem

Zaakgegevens: C/05/389724 / FA RK 21-2104

Datum uitspraak: 8 november 2022

beschikking omgangsregeling en bijzondere curator

in de zaak van

[verzoeker] (hierna: de vader),

wonende te [woonplaats] ,

advocaat mr. B.J. Driessen te Nijmegen,

tegen

[verweerster] (hierna: de moeder),

wonende te [woonplaats] ,

advocaat mr. H. van Straten te Tiel.

1Het verdere verloop van de procedure

1.1.

Het verdere procesverloop blijkt uit de volgende stukken:

- de beschikking van deze rechtbank van 23 mei 2022;

- het verslag van de bijzondere curator van 2 september 2022;

- het F9-formulier, met bijlage, van mr. B.J. Driessen, van 19 september 2022;

- het F9-formulier van mr. H. van Straten van 23 september 2022.

1.2.

Het eerdere procesverloop volgt uit de beschikking van 23 mei 2022. Daarin heeft de rechtbank mevrouw [naam] als bijzondere curator over het minderjarige kind [de minderjarige] benoemd.

De bijzondere curator werd verzocht te onderzoeken:

  • wat de mogelijkheden voor contact tussen [de minderjarige] en zijn vader zijn voor de toekomst;

  • wat de werkelijke wensen en behoeften zijn van [de minderjarige] over een omgangsregeling met de vader en of de verzoeken van de vader hierover in zijn belang zijn;

  • waar de weerstand die [de minderjarige] heeft tegen het contact met zijn vader door wordt veroorzaakt. Ook vraagt de rechtbank de bijzondere curator te onderzoeken of er nu of in de toekomst mogelijkheden zijn voor contact tussen [de minderjarige] en de vader. Wanneer de bijzondere curator ruimte ziet voor contactherstel, zou zij [de minderjarige] hierin kunnen begeleiden.

  • ook kan de bijzondere curator in kaart brengen wat [de minderjarige] nodig heeft om uit het loyaliteitsconflict te komen en niet langer last te hebben van de onderlinge strijd van de ouders.

1.3.

Naar aanleiding van het verslag van de bijzondere curator en de reacties van partijen heeft de rechtbank besloten om de zaak schriftelijk af te doen. Partijen hebben daar mee ingestemd.

2De verdere beoordeling

2.1.

De bijzondere curator schrijft dat [de minderjarige] te maken heeft met een situatie waarin er al geruime tijd sprake is van een geblokkeerde ouder-kindrelatie, waarbij hij zowel kwantitatief als kwalitatief het contact met zijn vader mist. [de minderjarige] kent zijn vader nauwelijks, voelt zich momenteel door hem niet begrepen en gerespecteerd en voelt geen verbintenis met de vader. De bijzondere curator overweegt dat [de minderjarige] wel een voorzichtige nieuwsgierigheid naar de vader laat zien, maar dat verwachtingen over contactherstel worden overschaduwd door gedachten aan controleverlies. Uit het onderzoek is gebleken dat de ouders niet meer beschikbaar zijn voor elkaar in hun ouderrol. Samenwerking tussen de ouders is dan ook niet reëel op dit moment. [de minderjarige] heeft inmiddels een leeftijd bereikt waarop hij zijn vader ook goed zelfstandig kan gaan leren kennen op een wijze waarop hij zelf invulling aan kan geven. [de minderjarige] heeft aangegeven in de toekomst ook zelf het contact met de vader te willen leggen.

2.2.

[de minderjarige] heeft samen met de bijzondere curator een stappenplan opgesteld voor het contactherstel met zijn vader:

‘‘Eerste stappen:

 Eens per drie maanden informeert de moeder, conform eerder gemaakte afspraken

daarover, de vader over [de minderjarige] . Zodra [de minderjarige] , via de moeder, aan geeft daar klaar voor te zijn, zendt de vader, in reactie op de berichten van de moeder, eens per drie maanden een bericht over zichzelf aan [de minderjarige] , via de moeder. Dat gebeurt in briefvorm in gesloten enveloppes of anders via e-mail zodat de moeder deze berichten van de vader kan printen en in gesloten enveloppes aan [de minderjarige] kan afgeven. Dat kan gebeuren op kortere termijn dan pas wanneer [de minderjarige] eindexamen heeft gedaan ( [de minderjarige] heeft aangegeven deze berichten wel te kunnen ontvangen tijdens zijn middelbare schoolperiode).

 [de minderjarige] ontvangt deze berichten van de vader via de moeder in gesloten enveloppes. Hij kan deze openen en lezen wanneer hij daaraan toe is, al dan niet samen met zijn

psycholoog. Zo lang [de minderjarige] daar nog niet aan toe is bewaart hij de berichten van de

vader zelf.

 De berichten die de vader aan [de minderjarige] stuurt bevatten informatie over hemzelf, zijn

familie, zijn leven. Zo kan [de minderjarige] zijn vader (en zijn familie vz.) gaan leren kennen als ware het een “hernieuwde kennismaking”. In zijn berichten aan [de minderjarige] refereert de vader niet aan gebeurtenissen uit het verleden die zijn relatie met de moeder (de ouderrelatie c.q. de partnerrelatie) betreffen.

Tweede stappen:

  • Zodra [de minderjarige] daar aan toe is -mogelijk nadat hij zijn middelbare school heeft afgerond- zetten [de minderjarige] en de vader stappen in het rechtstreekse contact met elkaar. Om te starten kan [de minderjarige] bijvoorbeeld aangeven via WhatsApp of via e-mail, sms of anderszins rechtstreeks berichten met de vader te willen uitwisselen. De vader reageert dan slechts op berichten van [de minderjarige] .

  • Zodra [de minderjarige] dat bij de vader aangeeft kunnen de vader en [de minderjarige] afspreken dat de

vader ook spontaan berichten aan [de minderjarige] kan verzenden via WhatsApp, via e-mail,

sms of anderszins. In zijn berichten aan [de minderjarige] refereert de vader niet aan

gebeurtenissen uit het verleden die zijn relatie met de moeder (de ouderrelatie c.q. de

partnerrelatie) betreffen.

 Dit proces kan, als [de minderjarige] dat wenst, worden begeleid door [de minderjarige] ’s psycholoog. [de minderjarige] kan aangeven of en wanneer zijn psycholoog hierover contact kan leggen met de vader.

Derde stappen:

 Zodra [de minderjarige] en de vader daar aan toe zijn kunnen zij zelf -al dan niet samen met

[de minderjarige] ’s psycholoog- afspreken of en wanneer zij elkaar kunnen ontmoeten voor

rechtstreekse contacten met elkaar. De invulling van deze contacten kan met elkaar

worden afgestemd en in goed overleg worden vorm gegeven.

 Dit proces kan, als [de minderjarige] dat wenst, worden begeleid door [de minderjarige] ’s psycholoog. [de minderjarige] kan aangeven of en wanneer zijn psycholoog hierover contact kan leggen met de vader.’’

2.3.

De bijzondere curator adviseert de vader om [de minderjarige] heel serieus te nemen in zijn wensen en behoeften en naar hem te luisteren. [de minderjarige] kan zich vinden in het zetten van de stappen uit het stappenplan, als de vader hem de tijd en de ruimte gunt waaraan hij behoefte heeft. [de minderjarige] ’s route en tempo moeten worden gevolgd voor het slagen van het stappenplan. Het streven is dat [de minderjarige] en de vader uiteindelijk een kwalitatieve, wederkerige, waardevolle relatie met elkaar kunnen gaan opbouwen.

2.4.

De moeder kan zich vinden in de bevindingen, conclusies en adviezen van de bijzondere curator en verzoekt de rechtbank om zo te beslissen.

2.5.

De vader stelt op basis van het verslag van de bijzondere curator dat [de minderjarige] ’s angst/weerstand tegen contact met zijn vader komt door een aantal veronderstellingen die volgens de vader niet kloppen. De vader vindt een stappenplan om tot contactherstel te komen een goed idee. Hij kan zich grotendeels vinden in het door [de minderjarige] voorgestelde stappenplan. De eerste stap zou echter een stap terug betekenen in het contactherstel. De vader vindt dit niet nodig en ongewenst. De vader stelt voor om de communicatie voor [de minderjarige] via zijn psycholoog te laten lopen, zodat de psycholoog de berichten gedoseerd onder de aandacht van [de minderjarige] kan brengen en met [de minderjarige] kan bespreken. Verder kan de vader zich vinden in het door [de minderjarige] vastgestelde stappenplan.

2.6.

De rechtbank vindt het belangrijk om [de minderjarige] ’s wensen en grenzen te respecteren. Dat is ook de reden dat de rechtbank geen nieuwe zitting heeft gepland. De rechtbank verwacht dat een nieuwe zitting alleen maar zal afdoen aan het stappenplan en de wensen van [de minderjarige] . Het is daarom ook niet nodig om [de minderjarige] nog een keer te horen, hij heeft via het verslag van de bijzondere curator en het stappenplan heel duidelijk gemaakt wat hij wil en waarom.

2.7.

Uit het verslag van de bijzondere curator volgt dat het voor [de minderjarige] belangrijk is om grip te krijgen op problemen en oplossingsmogelijkheden. [de minderjarige] heeft naar de bijzondere curator uitgesproken dat hij het contact met zijn vader op dit moment niet wil initiëren omdat het hem nog teveel emotie kost en het teveel spanningen en onzekerheid met zich meebrengt. Voor [de minderjarige] is het belangrijk dat hij wordt gehoord: hij wil zich begrepen voelen en hij wil erkenning van zijn gevoelens. Hij heeft het nodig om grip te houden op de situatie en zelf te kunnen aangeven wanneer hij toe is aan het zetten van stappen. De rechtbank stelt vast dat het starten van onderhavige procedure door de vader voor [de minderjarige] ’s gevoel tot het tegenovergestelde heeft geleid. Hij ervaart het procederen van de vader als zeer belastend en wilt dat dit stopt. Dit is de reden dat de rechtbank het stappenplan van [de minderjarige] geheel zal volgen. [de minderjarige] heeft nog altijd gesprekken met zijn psycholoog. De uitvoering van het stappenplan kan in onderling overleg (als dan niet samen met [de minderjarige] ’s psycholoog) worden afgesproken.

2.8.

Het verzoek van de vader zal worden afgewezen. Op dit moment zal het afdwingen van een omgangsregeling [de minderjarige] alleen maar verder van de vader verwijderen. Ook deelt de rechtbank de visie van de vader niet dat de eerste stap van het stappenplan een stap terug zou betekenen. [de minderjarige] heeft nog tijd nodig voordat naar de volgende stap kan worden overgegaan. Het is in ieders belang om [de minderjarige] die tijd te gunnen. De rechtbank begrijpt dat deze uitkomst voor de vader een teleurstelling is. De rechtbank gelooft echter dat het volgen van [de minderjarige] de grootste kans geeft op het herstel van de relatie tussen vader en zoon. De vader heeft er dan ook belang bij om [de minderjarige] de ruimte te geven. Dit zal echter wel veel geduld en toewijding vragen van de vader. Ook moet hij [de minderjarige] heel serieus nemen in zijn wensen en behoeften en goed naar hem luisteren. Voor de vader zou het helpend kunnen zijn om tijdens het proces van contactherstel begeleiding of hulpverlening te zoeken.

Uitleg voor [de minderjarige] door de kinderrechter

2.9.

Jij hebt samen met de bijzondere curator een heel duidelijk stappenplan gemaakt. Daarom heb ik besloten dat het beter is als er geen zitting meer komt. Het doel van de zitting zou het bespreken van jouw stappenplan zijn. Dat kan alleen maar tot wijzigingen van het stappenplan leiden. Ik wil het stappenplan juist zo laten, zoals jij het hebt bedacht. Omdat alles duidelijk is, vond ik het ook niet nodig om jou nog een keer te spreken. Deze hele procedure is al stressvol genoeg geweest voor jou. Ik wilde jou daarom niet nog een keer naar de rechtbank laten komen.

2.10.

Ik begrijp dat het voor jou heel belangrijk is om in het contact met je vader zelf te beslissen wanneer je klaar bent voor een volgende stap. Er is lang geen contact geweest. Daarom is het belangrijk dat jij hier de tijd voor krijgt. Dat is ook de reden dat ik jouw stappenplan zal volgen en daarvan uit zal gaan. De bedoeling is dat er pas een volgende stap wordt genomen als jij daar klaar voor bent. Je vader zal jou hierin moeten volgen. Ik hoop dat het volgen van dit stappenplan zal leiden tot de opbouw van een goede relatie tussen jou en je vader. Ook hoop ik dat deze uitspraak voor wat rust zal leiden in jouw leven. Ik snap dat deze procedure voor veel onrust en onzekerheid heeft gezorgd. Het is fijn dat dit nu wordt afgesloten. Ik hoop dat je de komende periode tot rust komt en daardoor ruimte gaat voelen om het contact met je vader te gaan opbouwen.

Proceskosten

2.11.

Gelet op de (familie)relatie tussen partijen bepaalt de rechtbank dat iedere partij de eigen proceskosten betaalt.

3De beslissing

De rechtbank

3.1.

stelt vast als informatie- en omgangsregeling dat het kind:

- [de minderjarige] , geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats] ;

volgens het stappenplan, zoals is weergegeven in overweging 2.2, contact zal hebben met de vader;

3.2.

ontslaat de bijzondere curator drs. [naam] , psycholoog te [plaatsnaam] , zoals benoemd bij beschikking van 23 mei 2022 van haar taak;

3.3.

verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad;

3.4.

wijst het meer of anders verzochte af;

3.5.

bepaalt dat iedere partij de eigen kosten betaalt.

Deze beschikking is gegeven door mr. A.A. Roodenburg, (kinder)rechter, in tegenwoordigheid van mr. A. van de Vendel als griffier en in het openbaar uitgesproken op 8 november 2022.

Indien hoger beroep tegen deze beschikking mogelijk is, kan dat worden ingesteld:

- door de verzoekers en degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak,

- door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.

Het hoger beroep moet, door tussenkomst van een advocaat, worden ingediend ter griffie van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.



© Copyright 2009 - 2024 XS2Knowledge b.v. - KVK: 24486465 - Telefoon: 085 744 0 733