Split, fiscale en financiële oplossingen die recht doen aan beide partners

Nieuwsbrief januari 2019

  • Behoefte Jongmeerderjarigen
  • Draagkracht nihil bij AG in bijstand

Behoefte Jongmeerderjarigen

Wanneer de alimentatieberekening eveneens t.b.v. één of meerdere jongmeerderjarigen wordt gemaakt, hebt u de keuze om de behoefte te bepalen aan de hand van de tabellen eigen aandeel of op basis van de WSF-norm voor MBO (inwonend of uitwonend) of HBO/WO.
De jongmeerderjarigen worden weergegeven in een aparte tabel. In de tabel wordt de keuze voor de behoeftenorm door u gemaakt. Vervolgens kunt u die behoeftenorm aanpassen door extra kosten toe te voegen en inkomsten, zoals studiebeurs (leningen zijn niet behoefte verlagend!!) en eigen (structurele) verdiensten van de jongmeerderjarige.
Kinderen worden in de aparte tabel weergegeven vanaf 17-jarige leeftijd.

Met de in de aparte tabel berekende behoefte wordt vervolgens op de u bekende wijze verder gerekend in het scherm KINDEREN.

Draagkracht nihil bij AG in bijstand

In geval de alimentatiegerechtigde een bijstandsuitkering geniet, dan wordt standaard met een draagkracht gerekend van nihil. Reden om de draagkracht op nihil te stellen is de idee dat niet de gemeente, maar de ouders op moeten komen voor de kosten van hun kinderen. Op deze wijze komen de volledige kosten van de kinderen bij de alimentatieplichtige ouder te liggen ... bij voldoende draagkracht.

In Split-Online kunt u dit nu automatisch bewerkstelligen! Hiertoe hoeft u slechts in het scherm TARIEVEN & PERSONEN een vinkje te zetten bij in het kader met de inkomstenbronnen. In het scherm DRAAGKRACHT AG en BRUTO NETTO AG (meest voorkomend) wordt dan eveneens het bijstandsinkomen zichtbaar (#119).
De draagkracht wordt op nihil gezet (#137). In het scherm KINDEREN wordt vervolgens een draagkrachtvergelijking gemaakt, waarbij de AG geen draagkracht heeft. Dit staat gelijk aan geen draagkrachtvergelijking. De kosten komen alleen voor rekening van AP.

We hebben met deze wijzigingen het ons inziens eenvoudiger gemaakt de richtlijnen van de alimentatienormen 2019 te volgen. Maar zoals altijd...hebt opmerkingen, aanmerkingen, verbeterpunten, laat u ons dat weten. Samen maken we Split-Online steeds een stapje beter.

Het Split-Online Supportteam

© Copyright 2009 - 2019 XS2Knowledge b.v. - KVK: 24486465 - Telefoon: 085 744 0 733